Човече не љути се

Човече, не љути се!

Човече, не љути се је прва друштвена игра коју памтим. У време када сам био клинац, готово свака кућа је имала своје паковање ове веома популарне игре. Сви смо играли. Било је згодно бацити своју коцкицу и повести фигурице ка сигурној кућици. Наравно, противници су једва чекали да вас поједу.

Касније, било је и неких других друштвених игара: Монопол, Ризико, Клуедо… Али, Човече, не љути се је увек имао посебан статус. Бар за мене.

Правила игре

Човече, не љути се је игра за 2-4 играча. Сваки играч одабере 4 фигурице исте боје. Ако играју само два играча сваки играч може играти са два пара фигурица. Циљ игре је све своје фигурице довести на циљ. Игру започиње играч бацањем коцкице. На почетку игре има право на три покушаја – али само на почетку игре. Кад добије “шестицу” једну своју фигуру поставља на Старт. Затим баца коцкицу још једном и помера се за толико поља колико је показала коцкица.

Након сваке шестице играч има право на још једно бацање, може стартовати са још једном фигуром, или се помера за онолико поља колики је збир оба бацања. У случају да играч стане на једно од посебно означених поља, мора поступити према упутству на том пољу. Ако играч мора стати на поље на којем је већ саиграч, играч руши фигурицу саиграча. Играч мора поново да стартује са шестицом, али има право на само једно бацање, јер је игра већ у току.

На циљ се улази када коцкица покаже тачно онолики број колико је поља играч удаљен од циља. На пример, ако је играч два поља удаљен од циља коцкица мора у бацању коцкице добити број два.

Ваша игра, ваша правила

Постоји много игара које су настале на основама Човече, не љути се. Такве игре подразумевала су нека нова правила, у намери да буду још забавније. Инспирисани том идејом и притиснути новонасталим околностима, моја породица и ја смо направили своју верзију игре Човече, не љути се.

Неко рече да је у животу све круг. Тако је и наша табла за играње кружна и она пружа могућност играња шест играча. Основна варијанта са четири играча нам никако није одговарала. Исцртали смо своје кружиће, саставили у један велики и наравно све то обојили. Велика партија је могла да почне!

Пробајте и ви да направите своју верзију ове игре. Пишите нам и шаљите фотографије својих креираних табли за играње. Поделите са свима нама ваша правила.

За оне који, ипак, више воле игре на рачунарима – имамо решење. Заиграјте Човече, не љути се на мрежи.

Види и ове приче...