Мај у кадру

Мај – Ближи се крај школске године, па су и обавезе нагрнуле са свих страна. До највеће радости, зване распуст, остало је мало времена. Сад се бију најжешће битке у учионицама, али и у ђачким столицама.

У нашем Студију атмосфера се такође загрева, што од снимања пилот емисије за децу, што од припрема за јавни час. Када су школарци у питању, јун је одувек био месец затварања важних кругова. И са нама је тако. Презентовањем најбољих и најуспешнијих вежби насталих у овом циклусу, отворићемо врата публици. С тим се наш ангажман, свакако не завршава. Током лета ћемо бити активни, уз кратак предах.

Мајски „кадар“ је изгледао прилично шаролико, под јаким емоционалним набојем. Енергије није недостајало, чак смо је и кротили у неким моментима. Обележио га је период изучавања технике снимања. Најпре теоретски, уз практичну примену сваког полазника понаособ, а после снимањем ТВ емисије. Кадровци су се одлично снашли, и били су врло концентрисани и ефикасни током снимања.

Овог месеца, стипендије су отишле у руке тројици дечака. Јакову Веселиновићу, Лазару Бороти и (по други пут!) Матеји Мутаповић.

Јаков Веселиновић

Јаков Веселиновић нас је на самом почетку купио својом спонтаношћу и природношћу. Дечак који иза себе има и филмског искуства, веома је специфичан и занимљив. Својим гласом одаје утисак зрелијег дечака, али је уствари, врло детињаст. То га такође чини посебним, јер уме да се игра.

Чистота његове душе је прави дар у једном тиму. Не презива се случајно Веселиновић. Позитиван, увек насмејан и добро расположен. Сваки час донесе нам бар један нови виц. С друге стране, његова потреба да све уради веома добро, често га одгурне с пута. Сви заједно га терамо да више верује у себе, ценећи труд који уложи.

Један период је самоиницијативно долазио и два пута недељно на часове, како би поправио неке вежбе. Сложићемо се, то је за сваку похвалу. Недавно нам је открио и свој таленат за писање поезије. Он пише озбиљне љубавне стихове, с невероватним надахнућем. Верујемо да ћемо га једног дана убедити да их подели са ширим аудиторијумом, јер то заслужује. Нарочито са једном девојчицом у коју је заљубљен.

Лазар Борота

Лазар Борота нам се прикључио нешто касније. Поред старијег брата Давида, је схватио да и он жели да буде део Студија Кадар 24. Пун енергије, немирног духа – тешко га је било задржати у месту, с почетка. Миц, по миц и то се мења.

Обожава да се игра. Помало стидљив, ипак успева то да преброди и отвори се када је најпотребније. Са другарима из старије групе веома добро функционише. Ваљда га и они својом зрелошћу натерају да се умири и концентрише. За веома кратко време је лепо напредовао када је говорна артикулација у питању. Брзалице чудо чине! Иако и нису баш омиљени део програма.

Лазар је заљубљеник у видео игрице. Поред тога, тренира и фудбал, тако да врло брзо учи шта подразумева тим. Иако је ученик трећег разреда, некада су његова размишљања изнад година које има. Мали зврчак никада не стаје. Понекад нам се чини да би био најсрећнији, када не би морао да спава.

Матеја Мутаповић

Матеја Мутаповић је засад једини Кадровац који је два пута добио стипендију. То није случајно. Он је то заиста заслужио. О њему смо писали у јануару, што не значи да смо све рекли. То дете, сада већ зрео тринаестогодишњак, не престаје да нас изненађује.

Након трогодишњег познавања, он се и даље понекад стиди. Али, то је он. То је она граница пристојности коју сваки лепо васпитан човек поседује. Он нема кочнице у смислу несигурности. Његов израз је неспутан и он је ретко ослобођено младо биће. Већ смо констатовали да је рођени глумац. Ко зна где ће га живот и интересовања одвести на крају. За три године, колико је са нама, Матеја је веома напредовао. Он мисли и живи свки трен на сцени. Потпуно освешћено и сигурно.

Импровизација је његов терен. Имамо утисак да би био у стању да сатима и сатима игра, а да се не истроши. На снимању емисије био је толико узбуђен и једва је дочекао свој ред. Наравно, опет је понудио потпуно шашава и оригинална решења. Неуморан је и хвала му на енергији коју несебично дели са свима.

Месец мај, још није крај

У сусрет веома важном догађају који нас очекује у јуну, загревање ће бити још активније. Већини полазника то ће бити ватрено крштење. Овим искуснијима ће бити лакше. Нестрпљиво ишчекујемо моменат када ћемо просути маштом и игром освојене тренутке на сцени. Публика је једино што нам је недостајало. Да би осетли шта значи размена без које позориште не би постојало.

Кухињица Кадар 24 ври од разноразних крчкања. Пилот емисија за децу, портал и најскорије дешавање – јавни час. Обећавамо да ће бити укусно и освежавајуће. Улаз је слободан за све заинтересоване људе од 3 – 103 године.

16. јуна, у 19 часова, будите испред четвртог зида сцене АРТ хола, у Центру за културу Ваљева.

Види и ове приче...