Еуфорија звана улога - Кадар 24

Еуфорија звана Улога

Улога као појам није својствена само глуми и глумцу, иако је то прва асоцијација. Она се увукла у разне сфере живота, дајући им посебан шмек.

Иако је глумац кроз историју свог постања и развоја бивао најпрогоњенији од свих уметника и даље ужива посебан статус.

Слатке муке грађења улоге и нас сналазе већ неко време. А сада, када доносимо коначне одлуке о избору костима за сваки лик, нарочито.

Ко сам ја? Ко су ми родитељи? Какав живот водим? Какав сам ђак? Шта волим, шта не волим? Која су моја интересовања? Ко су људи са којима се дружим? Какав однос имам према одређеним људима, појавама и стварима? Како реагујем у конкретним ситуацијама, под одређеним околностима? Која је тајна мог лика? 

На безброј питања и потпитања је неопхдно одговорити, како би наш лик био тачан и истинит – како бисмо му што веродостојније удахнули живот. Онај ко је икада имао прилику да се бави стварањем улоге зна каква је то радост и узбуђење.

Када мораш да копаш по свим својим скривеним кутцима и дођеш до оног живог, опипљивог меса од кога кидаш комад по комад слажући једно ново биће. Имагинарно, а стварно. Тај лик на посебан начин дише, креће се, мисли, једе, радује се, тугује, бива љут, разочаран, уплашен, храбар (…)

На њему својствен начин, а опет близак многима, јер је ипак само човек.

Право ка сету

Грађење улоге и у позоришту и на филму захтева исти креативни процес. Само што, у зависности од њене комплексности неке захтевају мање, а неке више уложеног труда и времена.

Кадровци се увелико припремају за своје глумачке задатке. Умерено и усмерено, да бисмо сачували свежину и радост игре. Пред њима је велики и важан задатак, који су сами себи поставили. Први пут снимају кратки играни филм, школски и професионално.

Костимографски део посла нас је начисто узбуркао, јер нас и то још више приближава крајњој станици, а то је филмски сет. Сви смо се максимално ангажовали око избора костима, јер је и то подједнако битан сегмент филма. Та чарлама која се створила око ове потраге је унела неки нови дух у завршну фазу припрема.

Екипа филма “m_123” је дошла до тачке, када би требало да стане иза линије. Да обави последње процене и одлучно започне прескакање лествице, која је постављена прилично високо.

Велико платно Биоскопа 85 је спремно да дочека светлост нашег филма и заголица мрачну салу.

Уз подршку пријатеља и сарадника наш сан се оставрује, а уз Божју помоћ, премијером филма ћемо заокружити четврту сезону Студија Кадар 24.
Одмах потом следи нова етапа у знаку пете сезоне.

До тада, тихо! Снимаћемо!

Види и ове приче...