Девети рођендан

Величанствених девет

Енергија броја девет, кажу људи, представља завршетак једног циклуса и снаге коју ствара за почетак. У нумерологији он важи за најстарији, најмудрији и најтолерантнији број. Тесла је тврдио да је кључ универзума у бројевима 3, 6 и 9.

Ако бисмо се ослонили на величанственост симболике броја 9, онда нам је овај девети рођендан чудесно посебан. Прошле године смо дан Кадра 24 дочекали у необичном, конфузном тренутку. Веровали смо да ће то све брзо проћи. Није. Још увек траје и крај му се не назире. Дочекали смо још један 1. април раздвојени и уморни од тог насилног удаљавања. Недостаје нам наш свет. Фали нам сцена, осмеси, учење у игри, око камере које све бележи, гласови, лица, душе…

Жељни смо само наше слободе. Те понекад тихе, а некада гласне и драматичне музике стваралачких тонова. Вапимо за даном када ћемо јурнути у салу и побацати око себе сву тескобу која нас је затекла. Сав терет, недоумице, питања и могуће одговоре. Преточити их у инспиративан и непоновљив израз. Заједно, у свежем духу препуном топлине. Верујем да ће тај моменат бити нарочито чаробан и лековит за све нас.

Кадар у доба короне

Последњих годину дана без окупљања Кадроваца је необично. Нисмо навикли на овакву драматургију. Углавном смо ми били ти који су писали сценарио и планирали, уз мање или веће препреке. Сада смо дошли у ситуацију да играмо искључиво онако како туђа режија налаже. Али, ми смо истренирани за импровизацију и то нам је омиљена вежба.

С друге стране, ово време отвара и неке нове могућности и поставља ствари на право место. Ништа нас не спречава да и даље трагамо за добрим идејама, ваљаним и талентованим младим људима и њиховим причама. Наша деца су активна у својим личним креативним радионицама. Откривају, стварају, па, сигурно и преиспитују своје љубави и жеље. За то је сада идеално.

Неки су постали Дадовци, неки снимају своје прве филмове, пишу… Из дана у дан чине поносном читаву веселу дружину Кадар 24. Неисказива је радост и срећа када можете да испратите своју децу на путеве њихове будућности. То нема цену. То се осваја, воли, живи и чува.

Бесконачни су сати проткани мислима о сваком Кадровцу. Нарочито када су дуго су ту. Сила која заузима пространстава у срцу за њих, увек даје снагу. Без обзира на околности. Када се наша Јасна јави СМС-ом да чује, када ћемо се поново окупити и како смо, то јача и пумпа нову крв. Ако се чујемо, сретнемо после дуже паузе, она се аутоматски поништава. Тако и ова досадна година одлази својим током. Нека је. Све прође.

Девети рођендан на радост

Не би требало да тугујемо и накупљамо лошу енергију. Ко је шиша! Претворићемо је у још једну препреку на линији радње коју ипак наша машта и знање о драмској игри воде. Боже здравља, можда ће нам и мало времена у овој нашој деветој години открити много више него све претходне. Можда ћемо створити нешто што до сада нисмо, те сви заједно упловити у један нови талас Кадар 24. Е, то је већ нови изазов, а ми их обожавамо.

Свакако, овог мирисног априла родиће се и kadar24.net – веб оаза у којој ће млади имати прилику да јасно и гласно мисле, креирају и говоре о уметности, култури и медијима.

Ко зна. Народна изрека каже да је стрпљен спашен. Читајмо, пишимо, учимо… Волимо једни друге. Будимо нормални, негујмо здраве односе и чувајмо своје породице. Једино сигурно и чисто уточиште. Праштајмо. Деветка је и таква. Она воли да мири и успоставља равнотежу у свемиру.

Нека живи истина, добро и лепота уметничких трагова. Нека живи живот.

На радост и срећу нека је и овај рођендан Кадра 24!

Нормално.

Види и ове приче...