Имаш ли ОСЕЋАЈ да почиње?

Распуст к’о распуст. Пролети док трепнеш и увек недостаје бар још који дан, или недеља. Студио „Кадар 24” је испоштовао летњи одмор, тако да је дошло време да наставимо где смо стали. Овога пута, понајвише – ОСЕЋАЈНО. 

Слоган НОРМАЛНО, који је настао непосредно пред „изненадни” почетак такозване пандемије, са намером да обележи предстојећу сезону, уствари је пркосио свим тадашњим догађањима. Од тог тренутка, 2020. године, све постаје благо речено – НЕнормално. Стога смо одлучили да он мирује, јер апсолутно одговара на све актуелне токове. 

Нова сезона у Студију „Кадар 24” ће се развијати под слоганом ОСЕЋАЈНО. Ове године желимо да нас он води у свим правцима, које смо одредили. Наравно да нам осећајности у нашој шашавој дружини не недостаје, али ставићемо акценат на њу. Време је да скренемо пажњу, усмеримо погледе и отворимо срца једни ка другима.

Да осетимо свет око нас и у нама самима. Да помиримо оно – „Баш ме брига! Није моја ствар!” са – „Шта ја могу да урадим?!”. Када истинска ОСЕЋАЈНОст ту умеша прсте, свако преиспитивање и негација заврши у нашу корист; у корист вере и наде, да ако се отворимо једни другима, можемо итекако много да разумемо и променимо, на опште добро. 

ОСЕЋАЈНО је оно што је уткано у наш геном. Ми смо нација која непогрешиво осећа људе. Мање, или више. „Душевни смо.”, што би наши стари казали. Духовност и душа су изнад сваке материје, што као постулат уопште није лоше, јер је „вечније” од пропадљивости којој сумануто тежимо. 

Деца су беспрекорно осећајна. Њих не можете да преварите. Зато ћемо ми, као дружина „Кадар 24”, на сва звона ове сезоне инсистирати и у први план ставити – ОСЕЋАЈНО. 

Стартујемо ка филму и представи 

Као што смо и обећали, стартујемо у сусрет кратком играном филму. За почетак. Прошлогодишња генерација најистрајнијих Кадроваца је поново сабрана. Наш први велики задатак је снимање кратког играног филма, по сценарију који ћемо заједно развити на основу њиховог најбољег синопсиса.

Еуфорија око снимања се већ захуктава. После дуге паузе, поново стварамо прилику да још једна генерација иза себе остави траг, а у лични (у)споменар сачува несвакидашње искуство и радост стварања које седма уметност пружа. 

Хелена Стојнић, „стари” Кадровац – филмска вежба

Након премијере се хватамо у коштац са још једним, можда и захтевнијим изазовом, а то је продукција позоришне представе. Није тренутак за детаље, али бићемо тако великодушни и открићемо да ћемо се поиграти текстовима једног нашег великог комедиографа и руског авангардног писца, чија генијалност је перципирана тек након његове преране смрти. 

Између филмских и позоришних редова, простор ћемо испуњавати продукцијом различитих формата веб садржаја и разним акцијама. Намеравамо да нова сезона помери „Кадар 24” за још једну лествицу више. Отварајући се ка ширем аудиторијуму, припремамо нека врло корисна, неуобичајена дружења која ће многима бити привлачна. И млађем и старијем нараштају нашег лепог града Ваљева. ОСЕЋАЈНО и са вером да је НОРМАЛНО и даље насушна потреба нас људи. 

Спремни смо за нове Кадровце

Октобар је месец бруцоша и нових Кадроваца. Тако ћемо и овог пута срдачно и са жаром дочекати све заинтересоване дечаке и девојчице, чији креативни дамари почивају на глуми, режији, писању, снимању, монтажи… Свако ко има неописиву жељу да кроз игру и квалитетно дружење сазнаје, учи, истражује неку од области позоришта, филма, телевизије и веба, наш је човек. И сигурно је осећајан, у то нема сумње.

Оно што можемо да обећамо свакоме ко размишља да нам се придружи, јесте да ће  „Кадар 24” увек бити једна велика породица. А у породици, зна се – љубав је безрезервна, сви проблеми се решавају, постоје правила која сви поштујемо и сви смо подједнако важни за нашу заједницу. Неопходно је да свако од нас дође до нивоа на коме може да достигне лични максимум, уливајући снагу и вољу једни другима. 

Поверење је нешто без чега не можемо да функционишемо. Градимо га од самог почетка и оно је попут челичне арматуре у темељу нашег будућег односа. Кадровци то знају. Лаж не пролази. Било каква ружна, нељудска и ишчашена намера, или појавност, такође. Искреност, разумевање, поштен и отворен однос су оно на чему инсистирамо, јер само тако можемо бити здрави и предани свему што радимо. 

У нашем вредносном систему је све врло јасно. Наш највећи интерес, ако се тако може и рећи, јесте срећно и испуњено дете спремно да учи и игра се, уживајући у здравом и топлом окружењу. Сви смо различити и то је оно што нас чини посебно благословеним. 

Јеси ли у кадру?

Зато је свако младо биће, спремно да се упознамо и отиснемо у једну нову авантуру, добро дошло у наш мали, али одабрани круг. Одабрани, у смислу да заиста морају све коцкице да нам се поклопе, како бисмо пригрлили једни друге. „Кадар 24” је идеја крупног плана, не елитистичких оквира. А у крупном плану готово све је видљиво. 

Човек је друштвено биће. Није саздан да кроз живот иде сам. Ми стварамо повољније околности. Заједно можемо створити боље окружење. Некоме ћемо улепшати један секунд живота, некоме можда одрастање. Некоме се можда и нећемо допасти. Што је сасвим у реду, јер све је то за људе. Само – „Будимо људи!”. Сачувајмо дете у свом бићу, које ће нас увек штитити. 

Зато – ОСЕЋАЈНО и одлучно ширимо руке ка сваком новопридошлом креативцу. Нађи своју зону слободе. Одавно смо ту. Чекамо те. Буди свој. Буди Кадар! 

Види и ове приче...