Ваљевски филмски сусрети

Ваљевски филмски сусрети 2017

Трећи децембарски викенд је протекао у знаку фестивала Ваљевски Филмски Сусрети. У сарадњи са Филмкултуром, организацијом посвећеној едукацији у области аудиовизуелне културе и уметности, најмлађи љубитељи филма су добили шансу да стекну нова знања. Кроз дводневну радионицу, часови теорије и праксе обогатили су их са много интересантних и корисних искустава.

Било је то овако…

– На самом почетку, када сам ушао на врата учионице у којој се све одигравало, видео сам позната и нека мање позната лица. Сви су различито изгледали и били различито обучени. Оно што је свима било заједничко је воља, позитивна енергија, знатижеља и љубав према филму. Убрзо смо се сви међусобно упознали и радили тимски. 

Сазнао сам разне занимљивости и информације о настанку филма и његовом развоју, за које сматрам да ће ми веома значити. Маша и Иван су ми својом енергијом и жељом да нас проведу кроз свет филма, све време држали пажњу, казао је Матеја Мутаповић.

Катарина Радмиловић је у почетку била мало скептична, због разлике у годинама. Врло брзо је схватила да је то небитно, кад постоји добра идеја. Каже и да јој је теоријски део радионице помогао да боље разуме настајање филма.

 Бука око сценарија!

– Када је дошао ред на идеје за снимање филма, дигла се бука! Сви су желели да изнесу нешто своје и нису се устручавали да то и кажу. Као екипа смо направили одличан сценарио за кратки филм. По први пут сам снимао филм у том саставу. Нови људи испред камере – нови људи иза камере. Ја сам био испред камере, и тамо сам се много лепо осећао, закључио је Матеја.

Ђорђе је гледајући оком камере, научио и неке нове ствари и још једном се уверио да тај посао није нимало лак и једноставан. О много чему би требало мислити и веома добро планирати снимање. Практични део радионице на фестивалу Ваљевски Филмски Сусрети му је управо и био најзанимљивији.

Види: Кадровци као искусне филмаџије

Наши Катарина, Кристина, Јана, Матеја, Лука, Давид и Ђорђе су се први пут опробали на авантуристичком филму. Сви су сложни око тврдње да је било изузетно напорно створити кратки филм, у трајању од 3 минута. Упознали су и неке нове просторе и како Каћа каже, од сада ће се, сваким уласком у Гимназију сећати тих нестварних тренутака са снимања.

Посетиоци фестивала Ваљевски Филмски Сусрети су завршне вечери могли премијерно погледати овај филм, настао из филмског пера неколицине градских основаца.

Врата кроз време, кратки филм

https://www.facebook.com/valjevskifilmskisusreti/videos/1965971753618249/

 

Фото и видео: Ваљевски Филмски Сусрети

Види и ове приче...