Кратки играни филм

Кратки играни филм је наша следећа слатка брига. Снимаћемо га током лета и почетком школске године, а премијера нас очекује крајем септембра. Ове године! Тако ћемо, уз премијеру наше позоришне представе, заокружити четврту сезону Студија Кадар 24.

Тренутно радимо на сценарију, по идеји наше Иве Лазаревић. Прича се одвија у једној сасвим обичној школи у којој ће се десити необичан догађај. Преко интернета неко уцењује већину ђака. Након неуспешне истраге, сви окривљују нову ученицу. Да ли је она прави кривац, или би га ипак требало потражити у жртвама – откриће нам сам крај филма.

Кадровци су озбиљно решени да сниме добар филм. А доброг филма нема без одличног сценарија. Зато смо се сви бацили на најкреативнији део настанка једног филма – писање сценарија. Катарина Радмиловић нам је свима задала домаћи задатак. За сада, она има највише идеја.

Како снимити кратки играни филм?

Кратки играни филм се снима по истом принципу као и дугометражни. Потребна вам је идеја (синопсис), из које ће се развити сценарио, а потом и књига снимања. Важно је пронаћи одговарајуће локације за снимање и припремити сву неопходну опрему. Свакако, посебну пажњу би требало усмерити на ликове у филму, односно глумце. По мени, они су најдрагоценији део ове магије.

Давид и Матеја на снимању

Тек тада смо спремни за прави филмски сет. И овога пута, велика подршка нам стиже из Суботице. Наши пријатељи из Студија ПИПС су нам пружили сву неопходну техничку подршку. Такође, волео бих да се захвалим и свим родитељима који помажу ову нашу малу филмску причу.

Камера?! Иде. Тон?! Иде. АКЦИЈА!

Када падне прва клапа, падне и камен са срца! Добро је, ушли смо у снимање – оствариће нам се сан. Исти онај који дуго сањамо, јер није лако испричати филмску причу. Потребно је све ваљано сабрати, а онда у монтажи и одузети. Хладне главе и топлог срца. Тек тада је могуће да се деси право чудо – филм. У нашем случају, кратки играни филм.

Не одустајемо од основне идеје нашег Студија Кадар 24 – све полази од деце! Ово је њихова филмска прича коју ће они режирати, глумити и монтирати. Наравно, ту смо да помогнемо – колико знамо, умемо и можемо.

Видимо се у мраку биоскопске сале. Тихо! Снимаћемо…

Види и ове приче...