Брус Ли и Одметник #Beldocs2019

Beldocs Teen селекција намењена тинејџерима саставни је део програма овогодишњег, дванаестог по реду Међународног фестивала документарног филма Beldocs 2019.

Oбухвата филмове примерене њиховом узрасту. Циљ је да млади заволе филм и укључе се у токове савременог документарног филма и филмске уметности уопште. У оквиру фестивала који се одржава од 8. до 15. маја у више биоскопских дворана, биће приказано више од 100 филмова подељених у 14 селекција.

Пројекције филмова из “Teen” селекције биће одржане у подневним часовима у Дому омладине Београд. Један од документараца који ће млађи посетиоци моћи да погледају је необична документарна прича о Оливеру Твисту данашњице који је одрастао у подземљу Букурешта.

Као код Дикенса

Младог бескућника Ницуа усваја Брус Ли, злогласни “Kраљ подземља”. Он одлази да живи с њим у тунелима испод Букурешта. Kако Ницу одраста, почиње да схвата да можда Kраљ подземља није баш савршен отац и да мора да одабере да ли жели да остане у банди Брус Лија, или живи нормални живот изнад земље.

Филм “Брус Ли и Одметник” пружа запањујући поглед на групу деце која се током одрастања суочава са изузетним изазовима у подземљу модерног европског града. Ово је врло сложен свет у коме поред тешкоћа има места и за забаву, хумор и љубав. Прича протагонисте филма веома подсећа на причу Оливера Твиста.

Брус Ли и Одметник

Joost Vandebrug, редитељ филма истиче да је ова прича сасвим случајно постала тема његовог филма.

Пре шест година на северној железничкој станици у Букурешту срео сам дечака који је удисао лепак из кесе. Његово име је Kостел и тек је напунио четрнаест година. Покушао сам да успоставим комуникацију са њим како бих га питао да ли могу да га фотографишем.

Сутрадан сам отишао на исто место како бих поново срео Kостела и дао му фотографију. Током следеће недеље сваког дана смо се сретали. Сваки пут бих га фотографисао, а затим му поклањао ту слику. Након тога, Kостел ми је понудио да ми покаже где живи.

Брус Ли – Краљ подземља

То је био мој први сусрет са подземним тунелима Букурешта, а фотографисање начин комуникације са људима који су тамо живели. Током наредних месеци, упознао сам и друге дечаке попут Kостела. Ницу, Сафта, Ливиа и Стефана које сам касније назвао “Изгубљеним дечацима”, али пре него што успео безбедно да уђем у тунел, морао сам да упознам шефа шефова, некрунисаног Kраља тунела – Брус Лија.

Том приликом ми је рекао: “Нисам дошао на овај свет да живим по вашим правилима, као што ни ти не треба да живиш по мојима”.

Нисам баш разумео личност Брус Лија, али сам га поштовао и очигледно је било да се људи у тунелу ослањају на њега. Деца, али и старији људи зову га “Тата”. Једно је сигурно – он није тиранин као што можемо очекивати за краља подземља.

Kасније сам сазнао да је Брус Ли припадник прве генерације која је од подземља направила свој дом. Oдмах након пада комунизма када су деца могла побећи из сиротишта у Дикенсовом стилу. Ово подземље им је омогућило топло склониште и могућност да зараде новац.

Имајући у виду крађу, дрогу и проституцију овај нови свет није био ништа бољи од институција у којима су та деца претходно била одгајана. Свет Брус Лија документујем од 2011. године. Kаку су године пролазиле, тако су ми дечаци откривали њихове моћне и тешке приче што ми је омогућило да испратим одрастање једне генерације у чијој су позадини пријатељство, сиротишта, дрога, оштре зиме и врела лета.

Beldocs 2019.

Филм је освојио награду Cinephile за најбољи међународни документарни филм на Међународном филмском фестивал у Бусану 2018. године, а исте године приказан је и на Sheffield Doc Festu, IDFA, Tallinn Black Night филм фестивалу и Међународном филмском фестивал у Варшави .

[su_vimeo url=”https://vimeo.com/268137403″]

Свечано отварање одржаће се 8. маја у Kомбанк дворани, премијерним приказивањем документарног филма “Линија живота”, прослављеног српског редитеља Дарка Бајића. Реч је о филму о животу и раду Дарковог оца, академског сликара Милоша Бајића.

О квалитету овогодишњег фестивалског програма говори и чињеница да ће током фестивала бити приказана четири филма који су ове године били у номинацији за Оскара за најбољи дугометражни документарни филм, као и филмови о Михаилу Горбачову, Папи Фрањи, и многи други.

Види и ове приче...