Лист НАПРЕД – Прича о Студију

Лист НАПРЕД – Лист ваљевског краја у броју 3544, који је изашао 9. марта 2017. године, објавио је причу о Студију Кадар 24. Аутор текста је Борка Марковић.

Буђење креативности кроз игру

Пре готово пуних пет година, 1. априла 2012. године, Удружење “Парадокс група” из Ваљева покренуло је, уз велику подршку управе ОШ “Нада Пурић”, Студио “Кадар 24” са циљем да основцима пруже најелементарније образовање из области драмске уметности, телевизије, филма и интернета. За ових пет година они су се развијали и расли, а сада на овај пут изводе трећу генерацију полазника.

Првенствена замисао била је, како подсећа координатор Студија Јована Летић Мирковић, да се реализује један експериментални програм за ученике Четврте основне школе у оквиру кога би они били упознати са поменутим областима, потпуно бесплатно.

– Том прилоком било је пријављено 139 полазника од петог до осмог разреда, од којих је селекцијом одабрано њих 24 који су завршили тај експериментални циклус. У наредној сезони у пројекат смо укључили пет ваљевских основних школа и од пријављених 417 ученика, до краја циклуса се та бројка искристалисала на 24, па отуда и назив Студија. Рад са децом нам је показао да је ово заиста потребно и у трећој сезони рада уочавамо исти “проблем”, а то је да је деци неопходна игра! Они су веома спутани и у великој мери њихови таленти тешко испливавају јер им је игра, у правом смислу те речи, ускраћена а она управо осликава слободу и смелост да се у нешто радознало закорачи. Сматрамо да је уметност најплодоносније поље за испољавање личног израза, чак и код најмлађих. Зато је у нашем Студију обавезно играти се, мислити и бити искрен према себи и другима – појаснила је Јована Летић Мирковић и додала да се специфичност рада овог Студија огледа у томе што се ослања на модел француских филмских школа, где сваки полазник учи о свим областима, при чему се сваког месеца троје највреднијих полазника стипендира.

Лист НАПРЕД – Пет година рада Студија Кадар 24

– Поред глуме, као базичне уметничке области, изучавамо основе драматургије, режије, монтаже, снимања, веб дизајна и тако даље, кроз директан и практичан приступ. Инсистирамо на максималном подстицању личног ангажмана, наводимо децу да сама долазе до решења, да дају своје предлоге и идеје за вежбе које ћемо радити, јер је то једини и сигуран пут за буђење креативности и ослобађање. Вежбе за јачање концентрације, развој маште, говорно и телесно освешћивање и артикулацију, обавезни су део сваког часа. Наш програм прилагођен је на основу плана и програма прве, а делом и друге године академских студија глуме и режије. Посебно нам је важно развијање критичког мишљења код деце, јер је оно генерално на ниском нивоу, за шта постоје бројни разлози, у првом реду нефункционални образовни систем – оценила је Летић Мирковић, а како је открила, дугорочни циљ овог програма било би увођење драмске уметности у школе као обавезног предмета.

Полазници Студија, разврстани у три групе тренутно су посвећени припремању ангажоване позоришне представе, за коју сами пишу текст, баве се снимањем кратких филмова од којих ће најзанимљивији потом бити снимљени и професионалном опремом, а у плану је и припрема дечје телевизијске емисије и стварање занимљивог портала за децу.

(Лист НАПРЕД Ваљево, написала: Б. М.)

Види и ове приче...