Деца и ТВ

Гледање телевизије је главна активност деце и адолесцената и на њих има велики утицај. Деца у просеку, дневно гледају телевизију три до четири сата.

Тим темпом, до завршетка средње школе деца проведу више времена гледајући телевизију, него што проведу у учионицама. Док телевизија може забавити, информисати и правити деци друштво, са друге стране може утицати на њих и на непожељан начин.

Телевизија “жвака за очи”

Време проведено гледајући телевизију одвлачи од важних активности као што су читање, израда домаћих задатака, играње, вежбање тренирање неког спорта и социјализацију. Такође, гледајући телевизију, деца сазнају информације које могу бити неприкладне и нетачне. Често не могу да праве разлику између фантазије приказане на телевизији и реалности. Она су под утицајем преко хиљаду реклама које одгледају сваке године, од којих се многе односе на алкохол, брзу храну и играчке. Деца која пуно времена проведу гледајући телевизију вероватно ће:

• Имати лошије оцене у школи;
• Читати мање књига;
• Мање се бавити спортом;
• Бити гојазна

Kadar24_blog_Deca_i_TV

Насиље, убиства, порнографија, расна, етничка и полна нетрпељивост, злоупотреба дроге и алкохола су више него честе теме на телевизијским програмима. Имајући у виду да је децу лако импресионирати, она једноставним принципом учења по моделу могу претпоставити да је оно што виде на телевизији типично, сигурно и прихватљиво. Телевизија такође излаже децу понашању и ставовима који могу бити поразни и тешки за схватање (типичан пример су биле ратне године).

Активно родитељство може осигурати да деца имају позитивно искуство са телевизијом. Родитељи могу помоћи тако што ће:

• Гледати програме са својом децом;
• Бирати развојно прикладне емисије;
• Поставити границе у количини гледања телевизије (дневно и недељно);
• Искључити телевизор у току породичног оброка и за време учења;
• Искључити емисије за које мислите да нису прикладне за Вашу децу.

Као додатак, родитељи могу помоћи радећи следеће: не допустити деци да гледају телевизију у сувише дугим интервалима, али им помоћи да изаберу поједине програме. Изаберите емисије које задовољаваљу развојне потребе Ваше деце. Дечије емисије у “школском програму” јавној телевизији су прикладне, али нису сапунице, политичке емисије и параде естрадних звезда за одрасле. Одредите одређене периоде када ће телевизор бити искључен. Време за учење је предвиђено за учење, а не за седење испред телевизора док се раде домаћи задаци. Време оброка је добро време за разговор између чланова породице, а не за гледање телевизије. Не заборавите, Ви сте модел својој деци за однос према телевизији.

Kadar24_blog_Deca_i_TV2

Искључите телевизор

Предлажем појединим породицама где је телевизија попримила моћ организатора породичног живота, да 7 дана потпуно искључе телевизор и другачије испланирају дневне активности, поготово заједничке. Резултат обично буде побољшање емоционалних односа, већа блискост, значајно већа комуникација између укућана, као и интензивнија комуникација са спољашњим светом коју је телевизија умногоме замењивала.

Уколико се старе навике не губе лако, подстакните дискусију са својом децом о томе шта су видела док сте гледали емисије са њима. Укажите на позитивно понашање, као што су сарадња, пријатељство и забринутост за друге. Док гледате, направите везу са историјом, књигама, местима од значаја и личним догађајима. Разговарајте о личним и породичним вредностима уколико су повезани са емисијом. Питајте децу да упореде оно што су гледала са стварним догађајима. Причајте о реалним последицама насиља и криминала. Размотрите како рекламе утичу на куповину. Охрабрите своју децу да буду укључена у хобије, спорт. Са прикладним саветовањем, Ваше дете ће научити да користи телевизију на здрав и позитиван начин.

Види и ове приче...