Једначина нормалности

Једначина нормалности

Прошло је више од годину дана када смо вам са новог Кадар 24 сајта поручили – Нормално. Овај слоган још увек стоји на насловној страници и чини се као да никад није био снажнији. Ипак, најежим се од помисли да смо наслутили ову ”нову нормалност”.

Још више ме плаши са каквом лакоћом људи прихватају једначину ненормално = нормално. Рекао би човек једноставна једначина, али има ту пуно непознатих. Не очекујте од бившег гимназијалца природно-математичког смера да вам ово реши. Не вреде ни све ”летње припреме” и августовске математичке олимпијаде на којима сам редовно учествовао. Ипак сам неко ко је у вежбанци математике писао стихове, уместо решења задатака.

То и вама саветујем – браните се поезијом од непознатог. Знам да је ово један јако озбиљан и неупоредив контролни, али решите га стиховима. Својим. Ма какви год они били, али будите искрени и храбри пред собом. Невероватно, али задивићете друге. И себе!

Једначина? Ево решења!

Лепота ће, заиста, спасити свет. Она се налази у човеку, нарочито кад је дете. У времену када смо ми маторци ограничени не само кретањем, већ и својим страховима и предрасудама – можда је одличан тренутак да се окренемо ка деци. Притиснути питањима о пореклу вируса, вакцина и смислу тоталног закључавања – обратимо пажњу на децу. Уместо да суделујемо агресивном наступу медија на задату тему, хајде да разговарамо са децом.

Шта млад човек мисли о свему овоме? Има ли неку идеју, или чак предлог за решење једначине? Можда неко од њих (ипак!) воли поезију. Не знам за вас, али Јована и ја смо упознали једног таквог дечака. Разговарали смо са њим и веома пажљиво слушали шта има да нам каже. Не само нама, него и вама. Снимили смо га.

Јован Рајовић, дечак и ученик петог разреда ОШ ”Нада Пурић” из Ваљева, представиће нам се у понедељак, 12. априла 2021. године. И знате шта, биће ту још много занимљивог младог света…

[embedyt] https://www.youtube.com/watch?v=SUBtE3i4WIQ[/embedyt]

Портал Кадар 24 нет коначно започиње своју мисију. Храбру и добронамерну. Биће то веб место на коме нећете наћи готова решења за непознате, али ћете свакако бити охрабрени – да волите, мислите, делате… У добром духу, достојни човека.

Нисам сачувао ону вежбанку и своју математичку поезију. Не могу ни стиха да се сетим, али памтим осмех своје професорке.

– Немања, ово је одлично… Али, ни један задатак ниси урадио.
– Свидела Вам се песма?
– Песма је чиста петица, али математика… Јединица.
– Ако ћемо по математици, онда је то тројка. Пет и један шест, подељено са два…

Није помогла аритметика, али те године није било ни августовских математичких авантура. Тако ће бити и са овом муком. Једног дана је неће бити, а поезија је већ ушла у вечност.

Види и ове приче...