U raskoraku film

Скејт и пријатељство #Beldocs2019

Филм који се ове године нашао у номинацији за Оскара за најбољи дугометражни документарни филм, “У раскораку” (Minding the Gap).

Ово остварење ће се наћи у “Teen” селекцији намењеној тинејџерима, у склопу овогодишњег дванестог издања BELDOCS-a. Међународни фестивал докуметарног филма се одржава од 8. до 15. маја у више биоскопских дворана.

Пројекција ове инспиративне документарне приче, редитеља Бинга Лиуа одржаће се у петак, 10. маја у 12 сати у Дому омладине Београда.

Скејт филм и одрастање

Филм прати тројицу младића који се међусобно повезују како би избегли нестабилне породице у њиховом родном граду из подручја “Rust Belt”. Док се суочавају са одговорностима одраслог доба, неочекивана открића прете да угрозе њихово десетогодишње пријатељство.

“У раскораку” је једним делом скејт филм, једним делом дубоко лично преиспитивање трансформативне моћи младости у маниру филма “Boyhood”.

Снимљен у његовом родном граду Рокфорду, у држави Илиноис. Оно што је Лиу иницијално замислио као узбудљиви документ о скејтбордингу у свом крају, током снимања прераста у нешто потпуно другачије.

Редитељ о филму

“У раскораку” је најпре замишљен као видео запис о скејту, али је он убрзо прерастао у филм. Сваки пут када бих пријатељима показао нови снимак, то би се увек завршавало њиховом жељом да причају о свом детињству.

Kада сам као тринаестогодишњак почео да возим скејт, након много модрица и поломљених костију које сам доживео од свог очуха нашао сам се у групи одбачених где сам са њима био много срећнији на улици, него код куће. Проводили смо безброј сати заједно стварајући сопствену верзију породице и стварности.

Bing Liu
Бинг Лиу, редитељ филма

У то време сам снимао видео – записе о скејту из забаве. На крају сам почео да интервјуишем скејтере, а такви разговори су се често претварали у неочекиване терапеутске сесије. Открио сам образац одсутних, удаљених и насилних очинских фигура – нешто што је утицало на ментално здравље, односе и стилове родитељства.

Одлучио сам да то буде фокус мог пројекта. Упознао сам шармантног шеснаестогодишњака по имену Kеире који никада пре није причао о односу са родитељима. Kада сам чуо његово искуство са насилним оцем, осетио сам притисак у грудима од узнемирености. У наредних неколико година, пратио сам животе Kеира као и лидера скејтборд заједнице.

Зак, Кеире и ја

Зак, харизматични двадесеттрогодишњак који би требало да постане отац. Након партнерства са “Kartemquin Films”, желео сам да истражим конекцију између тема о скејтбордингу и насиљу кроз приступ заснован на карактерима.

Kада сам почео да прикупљам грубе филмске резове, људи су били изненађени како сам био близу ликова и теме филма. Уз њихово охрабрење, почео сам више да учествујем у филму. Међутим, све се променило када ми је мајка Закове деце рекла да ју је Зак тукао.

Срце филма, које је истраживало како се скејтери носе са мушкошћу и злостављањем које су искусили као деца, одједном је постало много непосредније и личније. Био сам присиљен да постанем активни члан у причи.

Током завршавања филма, схватио сам да Зак, Kеире и ја носимо токсична искуства закопана под тежином година незадирања у прошлост, где је сваки од нас нашао свој начин да се бори са тим притиском.

Бинг Лиу – скејт и филм

Филм ми је дао осећај јасноће о себи и како, иако не постоји јединствено решење које одговара свима, неки начини суочавања нису одрживи и оно што ми је постало јасно радећи на овом пројекту је да су насиље и његова мрежа ефеката овековечени у великој мери, јер ова питања остају иза затворених врата – и буквално и фигуративно.

Надам се да ће ликови који “отварају своја врата” у филму инспирисати младе људе који се боре са сличним проблемима – да ће их уверити да ће и они превазићи тешке ситуације. Да ће живети како би испричали своју причу и да ће пронаћи разлоге због којих живот има смисла.

[su_youtube_advanced url=”https://www.youtube.com/watch?v=n5Vm_Awe3bw” width=”680″ height=”320″ rel=”no” theme=”light” https=”yes”]

Бинг Лиу се преселио из Kине у Алабаму, а потом у Kалифорнију. Након тога, сели се у Рокфорд, Илиноис са својом мајком пре своје осме године.

Усавршио је своје сниматељске и монтажерске вештине правећи “Уради сам” скејт филмове као тинејџер.

У 2014. години почео је сарадњу са Kartemquin Films на његовом првом дугометражном филму “У раскораку”, у копродукцији POV и ITVS.

Бинг је такође story director и директор фотографије на новој мини-серији Стива Џејмса “America to me”.

BELDOCS ПРЕПОРУКА: БРУС ЛИ И ОДМЕТНИК

 

Види и ове приче...