Срећан Празник!

Свети Сава – наша Слава! Сваком детету, родитељу и учитељу данас је велики Празник. Редакција сајта Студија Кадар 24 вам најсрдачније честита, уз жељу да будете и још дуго останете – деца. Безазлени и добронамерни, заједно да ширимо исконске вредности Светосавља. Да поштујемо и уважавамо друге, да будемо одани пријатељи и часни непријатељи – да волимо људе.

Принц Растко – Свети Сава

Свети Сава (по рођењу Растко Немањић) је био племић из владарске породице Немањића, најмлађи син великог жупана Стефана Немање и брат српских краљева Вукана и Стефана Првовенчаног. Рођен око 1174. у дежевачком крају на планини Голији, у близини Новог Пазара.

Свети Сава је био је први српски архиепископ и Српска православна црква га слави као свог оснивача. Уз подршку византијског патријарха изборио се за самосталност рашке архиепископије од Византије 1219. године и поставио темеље данашње Српске православне цркве. На Светој Гори је, заједно са оцем Немањом, обновио манастир Хиландар. Био архиепископ Српске православне цркве све до 1233, да би га потом заменио његов ученик Арсеније.

Свети Сава није био само утемељивач српске цркве, него и просвете, културе и целокупне српске идеје. Написао је неколико дела која су намењена организацији цркве. Најзначајнија од њих су: “Законоправило”, “Хиландарски типик”, “Студенички типик” и “Житије светог Симеона”. На повратку са свог ходочашћа из Свете земље 1236. смрт га је затекла у тадашњој бугарској престоници Великом Трнову. Његове мошти је у манастир Милешеву пренео његов нећак, краљ Владислав.

Дан Светог Саве, Савиндан, обележава се као школска слава у школама у Србији и Републици Српској. За школску славу Свети Сава је први пут установљен 2. јануара 1840. године одлуком Совјета Књажества Србског.

Видео: Светосавска химна

Види и ове приче...