Хармс ослобађа

Када је Данил Хармс почео да промишља и ствара писана дела за децу и одрасле, сигурно није ни слутио какав ће одјек она произвести на читавој кугли земаљској.

Понајмање се надао да ће неки тамо залуђеници у маленој Србији, и још мањем Ваљеву, који покушавају да открију одређеном броју деце неке од чари театра и филма, одабрати баш његове приче за “обрађивање”. Можда он сада и тако мртав, “умире” од смеха, посматрајући нас одозго.

Елем, “Кадровска служба” донела је одлуку да представа, којом ће млади “Кадровци“ приказати и показати свету, шта су то они открили, научили и “зачачкали” на часовима креативног студија Кадар 24, буде инспирисана и утемељена управо на причама драгог нам Данила Хармса. Крупан залогај или не, тек ћемо да видимо.

Сусрет са Хармсом

Наше упознавање са невероватном маштом дотичног господина увелико траје. Поигравања са причама “Како сам се родио” и “Дечија прича” била су и више него успешна. Већина деце се одлично снашла при првом сусрету са апсурдом, обзиром на то да је ова књижевна епоха, па и драмски жанр примеренији старијим узрастима, а не баш основцима. Да се не лажемо! Неки од њих су управо кроз ове вежбе невероватно профункионисали и, како то волимо да кажемо, “откачили” се.

Kadar24_blog_Harms_oslobadja

Деци се веома допао специфичан хумор овог руског великана, и одушевљени су његовим невероватним заплетима. Није им одмах било јасно зашто он тако нагло и неочекивано завршава своје приче. Како једна “Кадровка” рече, врати нас на почетак! Е, када смо мало попричали о самом феномену апсурда, као и његовој употреби у књижевности, било им је јасније.

Управо због сложености природе апсурда, ако тако могу рећи, осмислили смо и вежбе, којима бисмо приближили и практично појаснили деци овај феномен. Кроз проналажење и идентификовање апсурдних животних ситуација, они су импровизацијама покушали да и сами дођу до одговора – шта је то апсурд? Идеје су биле врло интересантне, мање или више успешне у реализацији, али циљ је постигнут. Укапирали су! 🙂

То нас додатно охрабрује да наставимо замишљеним путањама и освајамо просторе дечије маште. Наш базични метод рада, заснован на максималном потенцирању личног ангажмана сваког учесника, као и подстицању разноврсних талената биће мотор креативног процеса, у који смо већ загазили. Стручни тим Кадар 24 ту је да усмерава идеје и енергију – да се не спотакнемо.

Просторије Четврте школе и Центра за културу и даље су нам спаринг партнери, док не изађемо на мегдан, пред публику.
До тада, пратите нас на Твитеру и Фејсбуку. Ако сте све ово прочитали, онда знамо да посећујете и наш сајт.

Дођите на опет!  🙂

Види и ове приче...